Kemerli burun estetiği insanların burun estetiği ameliyatı olmasında en çok ihtiyaç duyduğu estetik ameliyatı olmaktadır. Ancak her insanın burnunda kemer bulunur mu? Doğuştan kemerli burun sahibi mi oluyoruz? Bu soruların her ikisinin de yanıtı hayır. Her insanın burnunda kemer bulunmaz ve doğuştan kemerli buruna sahip olunmaz. Kemer vücut kemik gelişim yaşını tamamladıktan sonra kendini daha fazla belli eder ve bu gelim yaşı kişilerin ergenlik döneminin sonlanması ile tamamlanır. Bu sebep den dolayı burun estetiği ameliyatı olmak isteyen hastaların kemik gelişim yaşları dolduktan sonra ameliyat olmaları tavsiye edilir. Kemik gelişiminin tamamlanması kızlarda 17 iken, erkeklerde kemik gelişimi daha geç oturduğu için 18 yaşından önce ameliyat olmaları önerilmez. Gen yapısının dışında buruna alınan darbeler, çarpmalar, düşmeler sonucu da kemerli burun yapısı ortaya çıkabilir.
Kemik gelişimi tamamlanmamış kişilerin erken yaşta ameliyat olması ileri zamanda burnun yeniden şekil bozukluğu olmasına neden olabilir ve yeniden ameliyat olmaları gerekebilir. Vücut kemik gelişimi oturduktan sonra ameliyat olan hastaların burun yapılarında değişme olmadığı için bir daha ameliyat olmalarına gerek kalmaz. Ancak burada cerrahi olarak müdahale çok önemlidir. Kaş yapalım derken göz çıkarmak tabiri burada kullanılabilir. Doktor seçimi operasyonun başarı oranını da etkilemektedir. Kemik gelişimi tamamlanmış ancak doğru doktor seçimi yapılmayan yaşlarda burun eski halinden daha kötü duruma gelebilir. Doktor seçimi yaparken en az 3-4 farklı doktor tarafından muayene olunmalı ve ameliyat olacak kişi için en uygun doktor seçilmelidir.
Kemerli buruna sahip olan insanlarında genelde gözlemlenen dış görünüşün dikkat çekici şekilde göze batması psikolojik olarak kötü etkilemesinin yanı sıra ciddi nefes alma problemlerine neden olabilmektedir. Bu yapıdan dolayı meydana gelen hava yolundaki tıkanıklık, kişinin daha rahat ve doğru nefes almasını engellemektedir. Kemerli burun estetiği müdahalesi sırasında kişinin hava yolu müdahalesi de yapılabilmektedir. Dışarından bakıldığında yüzüne yakışan doğal ve fonksiyonel olarak doğru nefes alabilen, burun anatomisini bozmadan burun estetiği ameliyatı olabilmektedir.
Kemerli burun estetiği hastanelerde bulunan ameliyathane ortamında yapılması gereken cerrahi müdahaledir. Genel veya lokal anestezi altında yapılabilir. Burun estetiği ameliyatı genel aneztezi altında yapılması tercih edilir ve bir sonraki gün taburcu olabilmektesiniz. Cerrahi müdahale olarak hangi yöntemin kullanılacağı kemerli burun tipleri ile ilgilidir. Genelde kullanılan yöntem burun kemer kısmına yapılan törpü işlemidir. Kemer kısmı törpülendikten sonra burun sırt kısmına ve kişinin yüz yapısına oranlı burun ucu şekillendirmesi yapılır. Ameliyat tamamlandıktan sonra burnun dış kısmına atel, hava yoluna müdahale edildiği için burun içerisine yeni nesil silikon tampon koyulur. Bu tamponların ortası deliktir ve hasta ameliyattan sonra nefes alabilmektedir.
Kemerli burun estetiği ameliyatı sonrasında şişlik ve morluk cilt kalitesine göre değişkenlik gösterir. Ameliyattan 1 hafta sonra atel ve silikon tampon çıkarılır ve işlem ağrısızdır. Atel ve tampolar alındıktan sonra ilk 2 ay çok önemlidir. Burunu darbe ve çarpmalardan en mümkün sevide korunması gerekmektedir.
Konka ameliyatı ne kadar sürer?
Merhaba Sümeyye Hanım,
Konka ameliyatı kısa bir işlemdir. Yarım saat – 45 dakika sürebilir.
Sorunuz için teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.