Burun estetiği diğer bir adıyla rinoplasti ameliyatı düşünenler yaşadıkları kaygı ve merak duygusuyla pek çok sorunun cevabını merak etmektedir. Estetik kaygı ya da fonksiyonel sorunlar yüzünden burun estetiği düşünenler için derlediğimiz burun estetiğinde en çok merak edilen sorular ve cevapları bu yazıda bulabilirsiniz.
Burun estetiği ameliyatı fonksiyonel ve kozmetik olarak iki biçimde gerçekleşir. Fonksiyonel rinoplasti, .çoğunlukla nefes alma problemi yaşayanlar için uygulanan burun estetiği çeşididir. Nefes alma problemi yaşayan biri burun kemiği eğriliği dediğimiz septorinoplasti ameliyatı burnun nefes alma sorunlarını çözer iken dış görünüşün de düzeltilmesini amaçlar. Septo burunun iç kısmını, rino burnun dış kısmını plasti ise şekil vermek demektir. Adından da anlaşılacağı gibi septorinoplasti ameliyatı burnun iç ve dış kısmının beraber şekillendirilmesini amaçlayan bir ameliyattır.
Burun estetiğinde ideal burun her kişinin yüzüne uygun olacak şekilde gerçekleşir. İdeal buruna kavuşmanız için altın orana hesaba katılarak burun estetiği gerçekleştirilmelidir. Herkesin yüz hatları birbirinden farklı olduğundan ideal burun da herkese göre değişkenlik göstermektedir.
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, doğumsal ya da çeşitli sebeplerden dolayı oluşan şekil ya da fonksiyonel bozuklukları yeniden onarmak için başvurulan cerrahi operasyonlar bütününe verilen daldır.
Burun estetiği genellikle iki durumda uygulanır. Bunlar nefes alma problemi gibi nedenlerden dolayı burun ameliyatı ve estetik kaygılar sebebiyle burun estetiği. Çoğunlukla kişi burnunda var olan kemer görünümü, burun ucu düşüklüğü, burun genişliği, burun küçültülmesi ve burnunda var olan asimetrik bozulmaları düzeltmek amacıyla gerçeklştirilmektedir.
Genel sağlık sorunları olan, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları olan hastalarda, bu sorunlar düzelmediğinden burun estetiği işlemi yapılmaz. Talep edilen işlem estetik bir işlem olduğu için ve insan hayatında elzem olmadığı için burun ameliyatı ve mevcut riskleri göz ardı edilerek ameliyatın mümkün kılınması mümkün değildir. Burun çok kalın deri ve yağlı cildi olan, kıkırdakları zayıf hastalar alınacak sonuçların çok iyi olamayacağı konusunda önceden uyarılmalıdır.
Kapalı Teknik burun estetiği ameliyatlarında en çok karşılaştığımız soru haline gelen havalar sıcakken yani yaz aylarında ameliyat olabilir miyiz? Sorusudur. Bilinen en büyük yanlışlardan bir tanesidir. Kapalı Teknik sayesinde 4 mevsim ameliyat olabilirsiniz.
Burun estetiği ameliyatının hangi mevsimde uygulanabilir? sorusu cerrahın uyguladığı tekniğe göre değişkenlik gösterir. Her mevsimde uygulanabilir olan burun estetiğinde en uygun mevsimi bulmak için ise uygulanan tekniğe göre değişir. Açık teknik de ödemin daha fazla olmaması için kış ayları, kapalı teknik de kesi meydana gelmediğinden her mevsim uygulanabilir.
Burun ameliyatlarında burun kanatlarının kesilmesi her hasta için yapılması geren zorunlu bir müdahale değildir. Ancak burnun değerlendirmesini yaparken hastanın talepleri, kanatlarının kesilmesi gerektiği yönünde ise ve hastanın burnu yüzüne göre çok geniş veya yayvan ise hastanın istediği sonuç ile hastanın yüzüne yakışacak olan burnun kanatlarının kesilmesi gerektiği yönünde ise burun ameliyatı sırasında burnun kanatlarından kesiler yapılarak burnun daraltılması gerekmektedir.
Burun estetiğinde en iyi sonuçlara ulaşmanızı sağlayan iki teknik bulunmaktadır. Kapalı altravmatik teknik ve açık altravmatik teknik. Kapalı burun estetiği tekniği açık burun esetetik tekniğine göre daha avantajlı konumdadır. Bunun nedeni ise açık teknik de kesi meydana gelmektedir. Kapalı burun estetiği tekniğinde kesi meydana gelmemektedir ve iz kalma ihtimali yoktur. İyileşme süresi açık tekniğe oranla daha fazla olması gibi avantajlardan dolayı kapalı burun estetiği tekniği en iyi burun estetiği tekniği diyebiliriz.
Burun ameliyatında kıkırdak ve kemik çatıyı şekillendirilmektedir. Burnun son şeklini belirleyen son faktör ise kişinin cilt ve cilt altı dokusunun kalınlığıdır. Bu yüzden kalın derili hastaların daha sabır gerektiren daha uzun bir döneme kendilerini adapte etmeleri gerekmektedir. Alttaki ufak pürüzleri de kalın deri iyi örter, ince deri ise her şeyi yansıtır. Dolayısı ile ikisininde kendisine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Ancak kalın derili hastalar ameliyat öncesi bir hazırlık gerektirir ki ameliyattan sonraki süreç çok daha kolay geçsin.
Burun estetiği olmak isteyenlerin alt yaş sınırı kızlarda 17, erkeklerde kemik gelişimi daha geç tamamlandığı için 18 yaşın tamamen dolmuş olması gerekmektedir.
Burun estetiğinde en çok sorulan sorular arasında yer alan diğer soru da burun ucu düşer mi? Yer çekimine karşı her organın olduğu gibi burun ucu da aşağı gitme eylemindedir. Fakat yumuşak doku kıkırdak balansı iyi ayarlanır ise yer çekime karşı dayanması gereken doku miktarı iyi ayarlanır ise bu balans içerisindeki burun ucu düşmez.
Ameliyatsız burun estetiği ya da burun dolgusu cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan dolgu maddeleri ile gerçekleşen burun estetiği çeşididir.
Bitki çayları kanamayı daha fazla arttırdığından dolayı burun estetiği ve diğer cerrahi operasyonlarda 1 hafta öncesi ve 1 hafta sonrası tüketilmemelidir.
Regl dönemi burun estetiği olmak için engel değildir. Hasta kendini rahat ettiği sürece regl burun estetiği için engel değildir.
Burun estetiğinin uygulanması için ortodontik tedavinin bitmesi gereklidir. Çünkü; ortodontik tedavi dudak ve dişlerin yapısını değiştireceğinden burun estetiği ortodontik tedavi sonrası gerçekleşirse daha iyi sonuçlar ile karşılaşacaktır.
Burun estetiği sonrası konulan tampon ve atel hastada hapşırma isteği uyandırabilir. Özellikle alerjisi olan kişilerde fazla olan bu durum da doktorun vermiş olduğu ilaç kullanımı gerçekleştirilmelidir. Hapşırmak elimizde olmayan bir durum olduğundan herhangi bir problem yaşanmaz fakat ağzınız açık tutarak hapşırmaya dikkat etmelisiniz. Hapşırıken ağzın açık olma durumu burun üzerindeki basıncı azaltacaktır.
Eğer burun estetiği öncesi nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalandıysanız burun estetiği ameliyatını ertelemeniz gereklidir. Grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları doktorunuza bildirilmeli ve burun estetiği operasyonu ertelenmelidir.
Burun ameliyatı ardından yaklaşık 1-2 ay sonrası gözlük kullanımına başlayabilirsiniz. Yinede burun ameliyatı sonrası gözlük kullanımı için doktorunuza danışmanız da fayda var.
Burun estetiği öncesi yemek yenir mi sorusu ameliyatın saatine göre değişiklik göstermektedir. Burun estetiği ameliyatınız eğer öğleden önce gerçekleşecekse gece hiçbir şey yiyip, içilmemelidir. Öğleden sonra ise 6 saatlik aç kaldıktan sonra hafif atıştırmalıklar tüketilebilir.
Burun estetiğinden sonra ilk bir hafta makyaj yapılmamalı, bir hafta ardından da hafif olacak şekilde yapılmalıdır. İki hafta ardından istediğiniz şekilde makyaj yapabilirsiniz.
Ameliyat olmak isteyen kişilerin en çok şikayet ettiği nokta burun ucu düşmesidir. Buna ne neden olabilir? Eğer kıkırdakları zayıf ise yada gülme kasları dediğimiz bu kasları çok kuvvetli ise güldükleri esnada burun ucunu aşağıya çekerek o memnun olmadıkları burun ucu düşük kemerli görüntünün daha belirgin olmasına neden olmaktadır. Ameliyatta ise nedeni tespit edilip düzeltilir ise ameliyattan sonra gülerken burun ucu düşmesi problemi görülmemektedir. Yani gülme kası çok güçlü ise zayıflatılmalı, kıkırdakları zayıf ise güçlendirilmelidir.
Burun ameliyatı sonrası şeklin son halini alması yapılan işlemin detayına ve kişinin yapısal özelliklerine bağlıdır. Bu 2 aydan 2 yıla kadar uzanan bir dönemi kapsayabilmektedir. Burun estetiği olacak kişi ince derili ise yada sadece burun ucu cerrahisi yapıldı ise o zaman burnun son şeklini 2 ay içerisinde görülebilir. Ancak ameliyat olacak hasta kalın derili ise ve sadece burun ucu değil yüz kemikleriyle olan ilişkisi de düzeltildiyse ciddi bir eğrilik var ise o zaman son şekli alması 2 yılı bulabilmektedir.
Her iki burun deliğini ayıran yamukluklar septoplasty ile düzeltilirken mekanik yolu kapatan sorunlarda düzeltilir ve konka dediğimiz havayı ısıtıp nemlendiren yapıların alerjik ve septum deviasyonu gibi durumlarda çok büyümesinden dolayı artık fayda yerine zarar vermeye başlaması bunların küçültülmesini gerektirmektedir. Burnun dışında sinüzit dediğimiz baş ağrısı ve burun akıntısı yapan durumların sinüs dediğimiz boşlukların temizlenmesi ile tedavisi mümkündür.
Burun estetiği doktor seçiminde bulunurken, doktorunuzun bir önceki gerçekleştirdiği burun estetiği örneklerine göz atabilir, kullanıcı yorumlarını okuyabilir ve detaylı araştırma yapabilirsiniz.
Burun estetiği ameliyat fiyatı birçok faktöre göre kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Dolayısı ile net fiyat şu kadardır demek doğru değildir. Burun estetiği ameliyatı fiyatının belirlenebilmesi detaylı muayene son derece önemlidir. Burun estetiği ameliyat fiyatı detaylı bilgi ve muayene randevusu için bizlerle iletişime (+905320563693) geçebilir ve merak ettikleriniz var ise aşağıda yorum kısmına yazabilirsiniz.
Burun estetiği hakkında merak ettiğiniz soruları sizin için sıraladık. Burun estetiği hakkında daha fazla sorunuz için bizimle iletişime geçebilir ya da yorum alanına sorularınıza iletebilirsiniz.
Referanslar;